Klopt, ik gebruik BIM ook bij mijn privé project. Een klein project, namelijk een tijdelijke woonunit en een woonhuis waar ik met mijn gezin in ga trekken. Eerst nog even laten bouwen en ondertussen een tijdelijke woonunit betrekken op de locatie. Dat laatste is inmiddels een feit geworden.

De plannen om het huis te bouwen zijn sinds 2017 concreet, waar de eerste gedachten hierover dateren van 1995. Toentertijd zei ik tegen mijn ouders dat ik in de naastgelegen boomgaard later een huis wilde bouwen. Voor mijn ouders welteverstaan, want zelf wilde ik het grote huis betrekken na een grondige renovatie. De plannen nu zijn wel anders dat hetgeen ik toen voor ogen had.

Artistieke Impressie

Het ouderlijk huis is in slechte staat. Opknappen zou een nieuw casco betekenen, vanaf de fundering opnieuw opgebouwd en ditmaal wel op funderingspalen. Nu maakt het ouderlijk huis met omliggende tuin en boomgaard, ruimte voor een aantal woningen. Een levensloopbestendige woning voor mijn vader, een vrijstaand woonhuis voor mij en mijn gezin en een aantal andere woningen.

De woonunit bestaat uit drie delen en omvat een totaal van negentig vierkante meter woonplezier. Dat laatste komt vooral tot stand dankzij een aardige inspanning van mijzelf en een aantal partijen zoals door mij ingeschakeld. De meeste communicatie had ik echter met mijn vriendin, over uiteenlopende onderwerpen in ons project. Ik heb de woonunit met behulp van een modelleerapplicatie vertaald naar IFC en ben toen vooral naar mijzelf gaan communiceren met BCF.

Twee jaar geleden gaf ik een bedrijf opdracht om een puntenwolk (E57) te maken en daar heb ik sindsdien profijt van gehad. Bij elke handeling op het terrein gaf de puntenwolk inzicht en bood een hulpmiddel voor het bepalen van hoeveelheden, zoals een lengte afstand van de wateraansluiting, de positionering van de drie units en bijbehorende fundering, de inrichting van de woonunit, de omgevingsvergunning voor het plaatsen van de tijdelijke woonunit en ga zo maar door.

puntenwolk

Een gratis te gebruiken IFC viewer kan door iedere particulier worden ingezet. Dat is al een groot hulpmiddel voor tal van activiteiten. De CDE is echter te danken aan het feit dat ik in mijn professie bezig ben met dergelijke applicaties. Evenals de modelchecker welke normaliter wat meer data te verduren krijgt.

Inmiddels zijn er elf modellen gemaakt en een puntenwolk, afgezien van model revisies. Het nieuw te bouwen woonhuis is hier een voorbeeld van, maar ook een enkele vuilwaterleiding op afschot door het terrein is een afzonderlijk model. Op die manier heb je al snel een aantal modellen.

Alles komt samen in de gedeelde data omgeving, ofwel CDE. Documenten, modellen en de communicatie, verpakt onder een internet toegang via de browser of met de app op de smartphone. Gedeeld met de architect en potentiële opdrachtnemers zoals een bouwbedrijf. Ook gedeeld met mede opdrachtgevers zoals mijn vriendin en mijn vader (77). Laatstgenoemde prefereert zijn Email inbox als startpunt, wat uiteraard prima is. Mijn vriendin kijkt op haar smartphone en ik gebruik zowel een laptop als smartphone.

“Zullen we even een lijstje maken”, hoor ik mijn vriendin zeggen. Dat kan op tal van manieren. Een voor de hand liggende zou een agenda item zijn in onze gedeelde agenda. Daar kan eenvoudig wat tekst gekoppeld worden aan een moment in tijd en is voor ons beiden zichtbaar. Ik heb met BCF een tekst met plaatje voorzien van geografische informatie (E57) en modellen (IFC). Dit alles inclusief een camerastandpunt in de virtuele 3D omgeving.

Dat klinkt erg ingewikkeld, maar vergde in de werkelijkheid niet veel meer moeite dan een agenda item maken in de gedeelde agenda: Op locatie of ergens anders met internet toegang, wordt de app geopend waarmee de CDE tot leven komt. Benodigde model(len) en/of puntenwolk(en) kunnen zichtbaar worden gemaakt en de virtuele locatie opgezocht, mogelijk met gebruik van een doorsnedevlak. Vervolgens wordt een nieuwe BCF Topic aangemaakt, bijvoorbeeld met een druk op een knop zoals genaamd ‘New Issue’. Start met typen van activiteiten en verzin een titel voor deze activiteiten. De rest gaat vanzelf.

BCF Topics

Na gereedkomen of ter verduidelijking van de activiteit zoals vastgelegd in het lijstje, voeg ik foto’s van de werkelijkheid toe. Dat is een moment waarop duidelijk tijdwinst ten opzichte van de gedeelde agenda wordt geboekt, want de manier waarop deze aan de BCF Topic wordt toegevoegd in de mobiele app is snel en simpel.

Nu is er een lijstje met activiteiten en een virtuele referentie met locatie, voorzien van fotomateriaal afkomstig van de locatie in werkelijkheid. Wel handig dat je dit zo kunt bijhouden, is een veelgehoorde reactie op een dergelijke manier van werken. Zo ook bij dit lijstje dat onze aandachtpunten en klusactiviteiten weer gaf.

Natuurlijk ga ik op dezelfde voet verder. In de komende fasen zal de hoeveelheid communicatie toenemen. Beter borg ik deze communicatie op een transparante manier in de CDE, want een postkamer functie waarbij ik middels Email fungeer als doorgeefluik, dat past niet meer in deze tijd.

Ook benieuwd naar voordelen van het werken met een CDE? Neem gerust contact op.