BIM op de bouwplaats; informatie aanbod

Natuurlijk kunt u BIM gebruiken op de bouwplaats (lees ook; BIM aansturen bouwplaats). Het plaatsen van een smartboard in de keet van de uitvoerder is echter niet voldoende, dit dekt maar een gedeelte van de lading. Ook het toverwoord tablet is niet wat ik bedoel, hiervoor geldt namelijk hetzelfde.

BIM op de bouwplaats heeft wel iets te maken met computers, tablets en/of smartboards. Dit zijn namelijk middelen om informatie zichtbaar te maken. In dat geval is een tekeningenkast minder van toepassing, immers alle ‘tekeningen’ zijn weergaven die gegenereerd zijn uit een model. Wanneer je de middelen hebt, kun je dergelijke weergaven op elk gewenst moment tonen.

Laten wij eerlijk zijn, het zal nog wel even duren voordat papierwerk volledig verdwenen is van de bouwplaats. Dit geldt met name voor het bouwplaats personeel. Zij zijn degene die behoefte hebben aan informatie waarmee een taak of bewerking uitgevoerd kan worden. Er is niets mis met het verstrekken van de informatie op papier, zolang deze maar in de juiste afvalcontainer verdwijnt na gebruik.

Het bouwproces met haar aspectmodellen en gebouwmodel. Enerzijds is het de computer dat inzicht geeft, anderzijds is het de ‘tekening’ (lees; informatie-overzicht) met taakgerichte informatie. In de bouwkeet voorziet het gebouwmodel de bouwplaats medewerkers van informatie, het informatie-overzicht neemt men mee naar de werkplek zodat een taak of bewerking kan worden uitgevoerd.

schema01

Wat van belang is, de kern van het verhaal, is natuurlijk de informatie zoals weergegeven. Informatie komt uit BIM en is actueel. De onderlinge relatie met aspecten van het bouwwerk die benodigd zijn voor het uitvoeren van de taak, staat weergegeven. Het informatie-overzicht lijkt misschien op een uitgeklede werktekening, in werkelijkheid is het een taakgericht, actueel, betrouwbaar en handelbaar overzicht, te gebruiken zodat de kans op falen geminimaliseerd blijft.

Help faalkosten reduceren, gebruik BIM op de bouwplaats. Voorzie bouwplaats medewerkers van de juiste informatie. De term ‘dat lossen zij in het werk wel op’ moet verdwijnen!

Vragen staat vrij. Reageren mag hier.