BIM op de bouwplaats; Stumico 25-09-2014

De Stumico bijeenkomst op 25 september in Nieuwegein stond in het teken van apps, augmented reality en Google Glass op de bouwplaats. Maar toen was daar die laatste spreker die het niet langer over apps en dergelijke had. Hij die iedereen even met beide benen terug op de grond bracht. Zijn naam is Mathijs Natrop, zijn missie is taakgerichte informatie gebruiken op de bouwplaats. Bekijk de video hier.

Presentatie Stumico bijeenkomst 25-09-2014
Presentatie Stumico bijeenkomst 25-09-2014

De voorbeelden die worden geschetst in de presentatie, vertellen niets over augmented reality. Het zijn voorbeelden waarbij het aloude papier wordt gebruikt om informatie te verstrekken. “Het gaat om de informatie en niet de informatiedrager.” Met die boodschap kwam de werkelijkheid weer in beeld. De taakgerichte informatie laat de relatie tussen aspecten zien naar behoefte van de bouwplaats, eventueel aangevuld met extra informatie.

De aanpak waarbij taakgerichte informatie in de bouwkeet wordt geprint, speelt in op de informatiebehoefte, zoals leeft tijdens de uitvoering, conform planning. Het gaat hierbij om de weergave van actuele en relevante informatie. Tijdens de uitvoering geldt de informatie van de maak-industrie. De vloer waarvan de leverancier belooft deze te leveren en waarvan een virtuele weergave is gecontroleerd. Dit aspect kan mede zichtbaar gemaakt worden en vervolgens uitgeprint in de bouwkeet. De vloer die de architect of constructeur ooit heeft gemodelleerd, is gebruikt ten behoeve van de controle, maar niet meer ten behoeve van de uitvoering. Het meest actuele model is hier van toepassing.

Er wordt traditioneel gekeken naar de informatie die nodig is op de bouwplaats. “Wanneer je een bouwkeet binnenloopt denk je; dit had net zo goed dertig jaar geleden kunnen zijn.” Het zijn veelal grote tekeningen (formaat A0) met alle informatie van een bepaalde discipline op een bepaalde verdieping, gemaakt op een tijdstip (ver) voorafgaand aan het bouwproces in uitvoering. Jammer, want een nieuwe aanpak is geen rocketscience en kan met huidige technologieën worden beetgepakt.

Durf te vragen hoe deze aanpak u kan helpen.