BIM Borrel Utrecht

BIM Borrel Utrecht (#BBU)

De BIM borrel is een ongedwongen manier om kennis te maken, kennis te delen en nieuwe kennis op te doen. Wandelganggesprekken die voorafgaand of na afloop van een overleg plaatsvinden, vinden een vervolg in de kroeg. Een informele setting waarbij grappen grollen aan de orde komen, maken dat ook serieuze onderwerpen aangesneden kunnen worden. De durf is er wel, zodra blijkt dat iemand openhartig spreekt. Dat is een belangrijk moment. Een moment waarbij iemand zijn echte emoties durft te tonen en zegt waar het op staat, naar zijn of haar eerlijke mening.
BBU
Mijn eerste initiatief voor een BIM borrel stamt uit 2014. De projectkamer was gevuld met meerdere disciplines in een grote ruimte. Werkvoorbereiders, projectleiders en ontwerpende teams van architect, constructeur en techniek delen dezelfde ruimte. Ideaal voor samenwerken, toch blijkt communicatie moeilijk. Er ontstaan vanzelf eilandjes in de grote ruimte. In plaats van elkaar opzoeken, blijkt traditionele communicatie via email met een groot aantal mensen in ‘cc’, gemakkelijker dan elkaar daadwerkelijk opzoeken. Er is een schijnbare drempel om verbaal met elkaar te communiceren. Reden genoeg om eens met elkaar de kroeg in te duiken.

Zo merk je tijdens en na de borrel het effect van de informele samenkomst in de kroeg. Het is een drempelbreker, een manier om uit te spreken wat tijdens formele bijeenkomsten, zoals bouwvergaderingen, vaak niet aan de orde komt. Na afloop heerst een gemoedelijke sfeer en op de eerste werkdag na de borrel, wordt dikwijls verwezen naar de gezellige borrel. “Dat moeten we vaker doen”, is een terugkerend oordeel.

Ik heb de BIM borrel altijd als open en daarmee vrij toegankelijk beschouwd. Kosten worden door iedereen gedragen, tenzij een spontane sponsor zich meldt, wat overigens iedere keer het geval bleek. Het liefst zie ik mensen met verschillende achtergronden en werkzaam bij verschillende bedrijven samenkomen en uit het vaste stramien stappen van dagelijkse werkzaamheden. Samenkomen om te ontdekken dat veel dezelfde ‘problemen’ spelen bij verschillende organisaties. Samenkomen om hierover te sparren en kennis te delen. Toch blijkt in de praktijk dat het een veelal mensen van dezelfde organisatie zijn die samenkomen. In de week voorafgaand aan de borrel vraag ik mensen naar hun aanwezigheid. De wedervraag naar de uitnodiging wordt door mij altijd onderuit gehaald. Er komt namelijk nooit een formele uitnodiging, dat past gewoon niet bij dit informele event.

Ik raad het iedereen aan om eens samen te komen in de kroeg. Niets te verliezen en veel te winnen, zo blijkt uit ervaring. Neem zelf eens het initiatief tot een BIM borrel. Deel dit via social media en wellicht ben ik ook van de partij. Ik houd namelijk wel van een borreltje, zeker in combinatie met het onderwerp BIM…