In de standaard staat het omschreven als Topic, maar de BIM-tools hebben er veelal wat anders van gemaakt. Dat mag ook, omdat de standaard niet omschrijft welke naam op het knopje moet komen waarmee een BCF Topic wordt aangemaakt. En nu is het veelal een probleem, ofwel ‘issue’. Even was er de hoop dat het veranderde naar een onderwerp ofwel Topic, maar helaas.

Ik moet nog beter laten zien dat het geen issue is, dat communiceren met de open standaard BCF (BIM Collaboration Format) niet enkel gaat over problemen. Na talloze pogingen, nationaal en internationaal, is het mij schijnbaar nog niet gelukt om het woord Issue te veranderen naar Topic. Laat dit een oproep zijn aan de gebruikers, zoals ik ook gewoon een gebruiker ben. De BIM-tools veranderen alleen op verzoek van hun klanten, de gebruikers.

 

Mijn eerste aanraking met BCF was onbewust onbekwaam. Ik werd al snel bekwaam, omdat het communiceren nu eenmaal simpel werkt. Maar ik bleef onbewust van het feit dat er een open standaard van toepassing was, tot het moment dat ik de knop ontdekte waarmee ik kon importeren en exporteren. Daaruit kwam een bcfZIP voort, mijn eerste kennismaking met dit type bestand. Het was een BIM-tool die inmiddels niet meer bestaat, namelijk Tekla Bimsight. Daarin maakte ik zogenaamde Notes.

De functionaliteit om een bestand te maken bestaat nog steeds, weliswaar met een gewijzigde naam in de extensie (.bcf), maar dat doet bijna niemand meer. Nu kun je gewoon tussen verschillende servers uitwisselen met een API, wat verpakt zit in BIM-tools met een knop ‘live connector’ of ‘synchronize’ of iets dergelijks. In basis is het nog steeds dezelfde standaard, een versie 3 verder. Daarnaast is het nog steeds omschreven als Topic wanneer je naar de documentatie op Github kijkt.

Eind februari liet Daan Arts nog een aantal voorbeelden zien tijdens de BCF Praktijkdag. Voorbeelden waarbij het woord issue heel gek gekozen is, gezien de toepassingen. Het ging bijvoorbeeld om een restauratieproject van een monument, waarbij elke steen gedemonteerd werd en na behandeling weer terug gemetseld. Dan is de term Issue toch ongelukkig en heeft Topic de voorkeur?

Topic klinkt neutraal en Issue riekt naar een probleem. Een BIM-tool welke alleen maar kijkt naar problemen, dat is een goede benaming voor de term Issues. Die BIM tool ken ik echter niet en er zal ook geen vraag naar zijn. De modelchecker is namelijk geen tool die enkel kijkt naar problemen. Er worden ook gewoon vragen gesteld naar aanleiding van modellen, dat zijn niet per definitie problemen.

Zelf had ik ook al eens laten zien dat kopersopties of taken op de bouwplaats, alles behalve issues zijn.

De verschillende BIM-tools luisteren vast heel goed naar klanten… Let wel, dat zijn veelal ook mijn klanten. Die klanten laat ik dingen zien, nieuwe mogelijkheden. Daarbij komt ook dikwijls BCF om de hoek kijken, omdat communicatie een belangrijk onderdeel is en het gepaard gaat met het werken met een CDE (Common Data Environment). Ik houd niet van denken in problemen maar de term Issue blijft kleven. Het gaat dan de hele tijd om issues, dus toch problemen, terwijl…