Een blog door @BIM_ihw, Maart 2014:
Heeft u het onlangs nog iemand horen zeggen of valt het u ook op dat het steeds minder vaak te horen is? Het was oktober 2013, ergens in Rotterdam, toen ik voor het laatst echt perplex stond van deze uitspraak. Dat was mede veroorzaakt door het argument dat hierop volgde; “…dan krijg je 300 clashes.” Wauw, dacht ik. Dit is echt onbim (onzin), waar moet ik beginnen? Misschien is er wel geen beginnen aan… Toch wel;
Hopelijk heeft u het nog nooit gehoord maar waarschijnlijk wel, zeker wanneer u al een tijdje meedraait in de BIM-wereld. Is het u ook opgevallen dat het steeds minder vaak ten gehore komt? Het was oktober 2013, ergens in Rotterdam, toen ik voor het laatst echt perplex stond van deze uitspraak. Dat werd mede veroorzaakt door het argument dat hierop volgde; “…dan krijg je 300 clashes.” Omdat deze uitspraak zichzelf onderuit haalt, ga ik hier geen moeite voor doen.
Wanneer iemand zegt dat IFC niet werkt, ontstaat de gedachte dat de betreffende persoon slechts beperkt wil samenwerken. Samenwerken betekent plots het werken met dezelfde tool, ongeacht of deze voor jouw proces favoriet is. Een beter, slimmer of goedkoper ontwerp, krijgt een andere betekenis wanneer het criterium is beperkt tot gelijkwaardigheid in ontwerpsoftware.
Wat is iedereen toch druk over openBIM. Ik heb openBIM ontmoet. Hij liep gewoon rond op de BIM Praktijkdag. Leuke gozer trouwens. (@openBIM)
De persoon daargelaten, zegt openBIM meer over de mogelijkheden die er zijn op het gebied van samenwerken. De tools spelen hier op in. Niet voor niets prijkt het openBIM-logo op het doosje van de ontwerpsoftware. Laatst zag ik een autootje staan met logo’s van Tekla en openBIM, in één oogopslag zichtbaar. Een duidelijke boodschap en niet zonder reden…
Jan Fokke Post ontving deze week een LEAN-afstudeerprijs voor zijn onderzoek over de toegevoegde waarde van LEAN en ketensamenwerking voor het kunnen toepassen van BIM. Bij deze persoon hoef je waarschijnlijk niet aan te komen met de opmerking dat IFC niet werkt. In de praktijk blijkt dat samenwerken een belangrijke waarde is. Daarom wil je de mogelijkheid tot samenwerking zo breed mogelijk houden. Waarom beperken tot een bepaalde tool, terwijl de tool zelf aangeeft dat een uniforme uitwisseling (IFC) ook mogelijk is?
BIM, het is een razende ontwikkeling. Wat dit betekent op het gebied van samenwerking, is naar verwachting hoopvol. Ontwikkelingen zoals bimserver.org met haar niche aan (gekoppelde) tools, geven nieuwe kansen en mogelijkheden. Personen en/of bedrijven doen mee. Zo ontstaat bijvoorbeeld ifcapps.com, een gerichte tool die een bepaalde samenwerking bevordert. De app is ontwikkeld door Zeep Architecten, over #meerwaardearchitect gesproken! Dit bewijst dat iedereen kan meedoen met het grote ontwikkelspel in de markt van (BIM-)tools.
IFC werkt wel! Een veelvoud aan tools, al dan niet in ontwikkeling, zijn hier het bewijs van. Net zoals de praktijkervaringen die bij presentaties aan de orde komen. ‘As we speak’ worden er tools ontwikkeld, door personen en/of bedrijven. Ik ben bij voorbaat benieuwd naar de mogelijkheden.
Leave A Comment