Modelchecker; de stoïcijnse autist

Als een stoïcijnse autist signaleren wat je ziet, zonder te oordelen en dit nauwkeurig in een database verwerken. Enkel beoordelen en rapporten. De modellen komen samen in het integraal 3d gebouwmodel. De architect, constructeur, adviseur, installateur en een veelvoud aan co-makers hebben modellen geleverd. Aan de modelchecker nu de taak om het geheel te beoordelen. Dit gebeurt op verschillende manieren. Zo worden er ‘rulesets’ ingevoerd op basis waarvan de software een signalering maakt, maar daarnaast wordt er ook visueel door het model gewandeld op zoek naar signaleringen. Doorsneden in verschillende richtingen geven een compleet beeld van het totale gebouwmodel. Alle signaleringen worden verwerkt in een database. Hier komt een veelvoud aan informatie bij de geconstateerde signalering. Wat is de signalering? Bij welke fase en met welke urgentie? De modelchecker hanteert 2 schermen. Eén met de modelcheck-software en één met de database-software.

De ligger doorsnijdt de wand, dat is de signalering. Er wordt niet geoordeeld en om die reden niet verteld welk model moet worden aangepast, dit is aan het projectteam. De signalering wordt verwerkt in de database. Uiteindelijk kan, op basis van de database in combinatie met het samengestelde gebouwmodel, de onderlinge samenhang en geometrie aangepast worden door de verschillende modelleurs.

modelcheck_fundering

Het beoordelen van deze onderlinge samenhang en geometrie is een nauwkeurige taak. Consequent moet worden aangegeven wat de signalering behelst (zonder te oordelen) en dit moet op 2 schermen worden verwerkt. Een stoïcijnse autist lijkt mij daarom uitermate geschikt als modelchecker. Onverstoorbaar en volgens een vaste opeenvolging van handelingen, enkel beoordelen en rapporteren.

Is een stoïcijnse autist mogelijk een goede modelchecker? #dtv

Reageren kan hier.