My First Summit

Ik word vaak bestempeld als techneut. Wanneer het gaat over de implementatie van BIM dan zorg ik veelal voor de harde kant, de technische kant. Welke tools en welke knoppen. De menselijke kant en de culturele kant hebben wel mijn aandacht maar de kern is toch de harde kant. Dus daar ga ik dan, bestempeld als techneut, op weg naar de buildingSMART Summit in Rotterdam. Mijn eerste summit, dus best wel spannend, ontstaan uit nieuwsgierigheid. Het roept namelijk vragen op zoals; wie ga ik ontmoeten, wat ga ik leren en kan ik ergens aan bijdragen?

Aan het weer ligt het niet, want de zon is nadrukkelijk aanwezig. Zonder jas loop ik naar De Doelen in Rotterdam, de locatie van de summit. Bij binnenkomst zie ik direct vertrouwde gezichten, namelijk van mijn collega bestuurslid Wouter Notenbomer en een ander bekend gezicht in de vorm van Steven Teunissen, die heeft meegeholpen bij de organisatie van het event. Heel even een kort gesprekje bij de registratiebalie waar zij vertoeven om vervolgens door te lopen naar de mooie Willem Burger Zaal voor de opening van het event, door voorzitter Martijn de Riet. Uiteraard komt Richard Petrie als ‘opperhoofd’ van buildingSMART International ook aan het woord.

So far so good. Ik voel mij nog steeds techneut, gesteund door mijn enthousiasme en motivatie om iets te leren. De opening is goed te volgen met duidelijke plaatjes en praatjes. Een overzicht van activiteiten in de verschillende kennisgebieden, door buildingSMART verdeeld in verschillende ‘rooms’, leert dat er enorm veel gebeurt op de achtergrond (voor mij althans). Bijna iedereen die aanwezig is, levert een bijdrage aan een bepaalde room. Wanneer ik in gesprek kom met aanwezigen, is al snel de vraag bij welke room ik hoor. “No, I’m not in a room. I’m just a member eager to learn more about the rooms.”

Een tijdje geleden heb ik een gesprek gehad met Jakob Beetz over het onderwerp Linked Data. De termen ifcOWL en Semantic Web gingen toen al veelvuldig over tafel, waarbij ik het best een beetje heb leren begrijpen. Jakob praat al gauw op eredivisie niveau terwijl ik mijzelf eerder bij de topklasse plaats, maar toch heb ik het idee dat ik er iets van begrepen heb. Tijd om eens aan te sluiten bij de sessie in de Linked Data Workgroup.

Linked Data
Linked Data

Helaas ben ik na de eerste sheet de draad kwijt. Het gaat over de vervolg ontwikkelingen op het gebied van Linked Data. Welke koppelingen en waar. Voor mij te abstract en te ver weg van mijn ervaring en expertise. Het is best interessant en soms ontvang ik informatie die ik wel kan behappen, het merendeel ligt echter ver buiten mijn kennisgebied, te bestempelen als niveau Champions League. Daar sta ik dan. Bestempeld als techneut met het gevoel een ‘noob’ te zijn. Ik verzacht de pijn door te stellen dat de Linked Data Group al jaren bezig is op dit vlak en ik daarmee ook niet van mijzelf mag verwachten alles te begrijpen.

Op dag twee gaat het beter, terwijl ik aanwezig ben bij de Buildingroom, een ander kennisgebied. Hier gaat het eerst over COBie en daarna over BCF. Laatste is voor mij eindelijk een bekende waar ik in mijn huidige praktijk mee werk. Wanneer de Deen die leider is van deze groep (Jan Karlshoej), de vraag stelt aan de aanwezigen over wie er praktijkervaringen heeft met BCF, kan ik eindelijk participeren. Ik steek mijn hand op en vertel over mijn ervaringen, niet wetende dat ik mijzelf daarmee onderdeel van deze groep maak. Jan maakt duidelijk dat mijn praktijkervaring nuttig kan zijn voor de groep en nodigt mij daarom uit om deel te nemen. Ik maak kennis met Anstein Skinnarland, managing director buildingSMART Noorwegen en spreek af om op een later moment even bij te praten.

BCF (BIM Collaboration Format)
BCF (BIM Collaboration Format)

Oeps, ik voel mij een noob, maar wordt ineens betrokken op Champions League niveau. Ik ga mijn uiterste best doen om een constructieve bijdrage te kunnen leveren en beloof bij deze dat ik de opgedane kennis zal delen met de leden van buildingSMART. To be continued…