Wat een feest, mijn huis met schuur en werkplek is opgeleverd! Een traject waar ik ongeveer zeven jaren mee bezig ben geweest, van herbestemming tot oplevering, is nu eindelijk afgerond. Wat ooit begon als een idee, is nu werkelijkheid geworden. Uiteraard heb ik veel profijt gehad van mijn kennis omtrent Building Information Modelling, omdat ook dit project gebruik gemaakt heeft van deze manier van informatie uitwisselen…

Het begon met een 3d scan ofwel puntenwolk. Deze scan is het uitgangspunt geweest voor een groot aantal bepalingen en heeft bijgedragen aan onderwerpen zoals tijdens verschillende overleggen naar voren kwam. Hoe ga je de bouw bevoorraden? Waar komt de tijdelijke woonunit? Waar komt de bouwkraan te staan? Hoeveel bouwhekken heb je nodig? Waar komt de wateraansluiting en waar komt de stroomkast te staan? Telkens gaf de puntenwolk inzicht, gecombineerd met aanvullende modellen.

Het is een enkel woonhuis met een schuur. Daarnaast was er tijdelijk sprake van een woonunit, gedurende een periode van een jaar. Dit alles is gevisualiseerd met behulp van modellen en in raakvlak gebracht met de puntenwolk. Deze puntenwolk was er als eerste en daarmee ook het nulpunt in het project. Alle overige modellen zijn gerelateerd aan ditzelfde nulpunt, zodat alles op de juiste plek gepositioneerd zichtbaar wordt in de gedeelde data omgeving.

Klopt, er is gebruik gemaakt van een zogenaamde Common Data Environment (CDE), ofwel gedeelde data omgeving. Deze omgeving werd door mij ingericht voor het project en omvatte documenten, modellen en communicatie. In deze omgeving is te zien dat er in totaal dertien versies van het ontwerp zijn geüpload door de ontwerper (Dankers Slimmer Bouwen). Dit is het ontwerpmodel dat gebruikt is voor het aanvragen van de bouwvergunning en als referentie diende voor het productiemodel.

Van dat productiemodel zijn slechts een aantal revisies gemaakt waarvan de laatste ook daadwerkelijk geproduceerd. Op basis van het eerste ontwerp in houtskeletbouw, heeft de constructeur zijn berekening losgelaten. Deze zijn weer verwerkt in het houtskeletbouw ontwerp en ingediend bij de omgevingsdienst. Er waren vijf revisies nodig om het ontwerp klaar te maken voor productie. Er waren slechts vijf dagen nodig om het spul overeind te zetten op de bouwplaats, inclusief het leggen van de begane grondvloer..

De buurt keek daar wel van op. In vijf dagen stond daar ineens een huis, compleet met kap en vlag in de nok. De houtskeletbouw elementen werken zoals lego, als het past dan zit het ook meteen goed. Past het niet, dan moet overal de zaag in. De snelheid van bouwen bewees dat de puzzel van houtskeletbouw elementen compleet was en in de goede volgorde in elkaar werd gezet door Het Woud uit Opheusden.

Bekijk de timelaps, helaas in slechte beeldkwaliteit en onder slechte weersomstandigheden. Het was december vorig jaar en de dagen waren kort en koud.