Voor het eerst in 2015 organiseerde ik namens buildingSMART een BCF Praktijkdag. Het was een zaaltje waar vijfentwintig deelnemers vooral ook lol hadden met elkaar. Ondertussen leerde deelnemers hoe het werken met BCF in combinatie met verschillende BIM-tools eruit zag, omdat deelnemers eigen soft- en hardware meenamen en bij elkaar konden meekijken.

Voordat ik in 2013 lid werd van buildingSMART Benelux, dacht ik bij ifc vooral aan het fysieke bestand dat ik in mijn verkenner herkende met de ifc extensie. Deze bestanden kon ik gebruiken in bijvoorbeeld Tekla Bimsight en de modelleerapplicatie Archicad. Tegenwoordig zijn er meer BIM-tools dan mijn geheugen kan verdragen.

Eerlijk is eerlijk, het feit dat er 3d-plaatjes te genereren zijn heeft zeker meegeholpen aan mijn enthousiasme voor BIM. En omdat ik ook graag 3d-plaatjes van andere constructiedelen wilde zien, was er een open standaard nodig. Nu nog steeds, als vanzelfsprekend.

Ik gebruikte Bimsight om meerdere modellen te bekijken en ‘comments’ te maken. Dit waren mijn persoonlijke actiepunten welke ik gebruikte in de modelleerapplicatie, bijvoorbeeld om tekeningen te maken. Het was daarom vooral mijn persoonlijke werkomgeving en de communicatie tussen de verschillende BIM-tools die ik toen gebruikte.

De comments werden bestanden die ik kon gebruiken in Archicad. Bijvoorbeeld om te zorgen dat ik op de juiste plek in het bouwwerk, de juiste informatie voorzag op tekening. Het uitwisselen van de comments deed ik in de vorm van een bestand (bcfZIP). Dat was toen de enige manier.

Tegenwoordig kun je in heel veel verschillende BIM-tools dezelfde communicatie ophalen en verzenden, een kwestie van synchroniseren met een server. Handig wanneer een architect in zijn modelleerapplicatie enkele opmerkingen wil afhandelen, zoals ik zelf ook al deed ruim een decennia geleden.

Het zijn ontwikkelingen geweest in de tijd tussen mijn eerste kennismaking met de standaarden en de huidige tijd, welke het mogelijk hebben gemaakt dat het werken met open standaarden steeds vanzelfsprekender maar ook steeds gemakkelijker werd. Niet dat de standaard eenvoudiger werd, maar gebruikers worden tegenwoordig in veel meer gemak voorzien door de verschillende BIM-tools.

Benieuwd naar mogelijkheden van BIM-tools? Kom dan naar de BCF Praktijkdag op donderdag 29 februari in Nieuwkuijk. Ga ik je daar zien?

Inschrijving https://buildingsmart.nl/evenementen/product/28/33